VALOKUVAUS & EDITOINTI:
NÄIN MÄ TEEN

19.1.2017

Suunnilleen vuosi sitten kirjoitin kuvanmuokkauksesta tänne blogiin ja nyt kun katson kyseistä postausta alkaa ihan naurattaa. Mutta on ihanaa huomata miten paljon on oikeasti kehittynyt! Huomasin kehitykseni myös vuosikatsausta tehdessä ja ajattelin että ehkä olisi aika päivittää mun kuvanmuokkaus käytännöt myös tänne blogin puolelle. Tällä kertaa halusin avata myös muita valokuvaukseen liittyviä juttuja jälkikäsittelyn lisäksi. Kuvituksena ennen & jälkeen kuvia mun muokkaamista kuvista!
Kamera & objektiivi

Mulla on käytössä vanha, mutta hyvin palvellut Nikon D80 ja mä todella pelkään päivää jolloin se sanoo itsensä irti. Toki uusi runko houkuttelee, mutta ihan halpaa hommaa tämä ei ole, joten toivottavasti palveluvuosia on vielä rutkasti jäljellä. Kaikki kuvat otan tällä hetkellä Nikkorin 35mm f/1.8G objektiivilla, mutta kaipaan kovasti tämän kaveriksi vielä vähän laajakulmaisempaa putkea.

Raakakuvaus

Yksi iso tekijä kuvanmuokkauksessa on tiedostomuodon valinta. Raw on tiedostomuoto, jossa kuva tallentuu ilman pakkaamista ja värikorjauksia, joita esimerkiksi jpg-tiedostomuoto taas tekee. Raakakuvat siis "tehdään" valmiiksi vasta editointi vaiheessa ja tästä syystä kuvat ovat aluksi hieman haalistuneen näköisiä. Niitä pystyy muokkaamaan paljon monipuolisemmin ja paremmalla lopputuloksella jpg-kuviin verrattuna. Raakakuvaukseen siirtyminen mullisti ainakin mun maailman ja kuvaamisesta saa niin paljon enemmän irti! Uskaltauduin tekemään muutoksen vasta viime lokakuussa ja jälkikäteen harmittaa miksi pitkitin vaihdosta niin pitkään. Kuvittelin muokkauksen olevan paljon monimutkaisempaa ja hitaampaa, mitä se ei tosiaan ole! Jälki on vaan niin paljon parempaa.

Kuvaus

Kuvaan aina M-asetuksella, eli manuaalilla. Säädän kaikki asetukset siis itse. Asetan ISO:n, suljinajan sekä aukon aina tilanteeseen sopiviksi, valkotasapainon olen pitänyt automaatilla ja jättänyt sen säädön jälkikäsittelyyn. Yksi tärkeä asia hyvän tuloksen saamiseksi on luonnonvalossa kuvaaminen. Tämän vuoksi mä pystyn kuvaamaan näin talvella vain viikonloppuisin, sillä aamulla töihin lähtiessä, että sieltä tullessa on pimeää. Yksi syy miksi kesää on aina ikävä!

Kuvanmuokkausohjelma

Alku kesästä otin kokeiluun Lightroomin ilmaisen kuukauden ja tämän jälkeen ei ollut paluuta entiseen. Rakastuin ohjelmaan heti ja ostin sen itselleni kuukauden kokeilun jälkeen. Käyttö takkuili aluksi, enkä tajunnut heti mitkä olivat niitä tärkeimpiä säätöjä. Kokeilemalla oppii ja nyt käyttö sujuu jo mutkattomasti, vaikka kaikkia ohjelman hienouksia en varmasti koskaan tule osaamaan! Mutta ne perus säädöt on tärkeimmät. Netistä löytää paljon vinkkejä ja esimerkiksi videoita, joiden avulla pystyy oppimaan paljon uusia juttuja! Täältä lähtee kyllä isot suositukset Lightroomille!
Editointi

Kuvaan eniten sisätiloissa ja mun kuvien sävy taittaa yleensä aina vihreään. Valkotasopainon säätö on siis erittäin tärkeää raikkaan ja hyvän lopputuloksen saamiseksi. Tämä on ensimmäinen asia mitä säädän kuvassa. Valkotasapainon lisäksi säädän mm. kontrastia, kohokohtia, varjoja, värejä jne. Varsinkin näin pimeään aikaan kuviin tarvitsee lisätä rutkasti valoa. Jokainen kuva on erilainen ja joskus muokkausta tarvitaan vähemmän, joskus enemmän. Yksi lemppari säädöistä Lightroomissa on kohinan poisto, josta on hyötyä varsinkin kuvissa, joissa ISO lukua on joutunut nostamaan tavallista korkeammaksi. Lightroomissa myös rajaan tarvittaessa kuvan uudelleen ja muokkaan kuvakoon blogiin sopivaksi. Vsco:n filtteripaketit ovat houkutelleet mua jo pitkään ja ainakin pari pakettia olisi kiva hankkia. 


Tässä oli pieni tietopaketti mun valokuvaus & muokkaus käytännöistä! Mitäs tykkäsitte? En ole tosiaan mikään ammattilainen näissä valokuvaus jutuissa, mutta pikku hiljaa edetään parempaan suuntaan. Valokuvaus on ollut jo kauan osa mun elämää, mutta kuvanmuokkauksesta olen innostunut enemmän nyt blogin myötä. 

8 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus! Mäkin siirryin vasta viime keväänä raakakuvaukseen ja hankin Lightroomin ja nyt hieman harmittaa, etten tajunnut tehdä tätä aiemmin! Kuvia on niin paljon kivempikin muokata nykyään ja kokoajan oppii jotain uutta! Sun kuvat on aina tosi raikkaita ja hyvälaatuisia! :-)

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :') Sama homma täällä! Mä muokkasin Lightroomin hankittuani vielä pitkään jpg kuvia ja harmittaa kyllä paljon ettei aikaisemmin "uskaltanut" siirtyä raakakuviin. Kuvanmuokkauksesta saa kyllä niin paljon enemmän irti! Ja uutta tosiaan oppii kokoajan :)

   Poista
 2. Tää oli huippu postaus! :) Mahtavia vinkkejä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Mukava kuulla että tykkäsit!

   Poista
 3. Hyvä postaus, oli kyllä tosi paljon vinkkejä! Lightroomista oon kuullu tosi paljon, sitä voisi kyllä joskus kokeilla jos ilmainen kuukausi on vieläkin saatavilla :)
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :') Joo kannattaa ehdottomasti hyödyntää tuo ilmainen kuukausi! Kävin tarkistamassa Adoben sivuilla ja se on edelleen saatavilla :)

   Poista
 4. Tää oli kyllä hyödyllinen postaus! Pitäis viitsiä itsekin siirtyä kokonaan raakakuvailuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos <3 Ihana kuulla että postauksesta oli hyötyä! Suosittelen ehdottomasti raakakuvaukseen siirtymistä! Itsellä kynnys tuntui tosi isolta, mutta vaihtaessa tajusi että kaikki kuvitelmat hankaluudesta ja vaikeudesta olivat vain harhaluuloja.

   Poista

Latest Instagrams

© tiiajenny. Design by FCD.